Vadgesztenyefák permetezése

(2. ütem: 2017. július 21. péntek 21:00 - 22:00 óra)

Fót Város Önkormányzata megbízásából folytatódik a Vörösmarty téren és az Erkel Ferenc téren lévő fehérvirágú vadgesztenyefák aknázómoly elleni permetezése.

Az eljárásra azért van szükség, mert hazánkban az elszaporodott vadgesztenyelevél-aknázómoly a fehérvirágú vadgesztenyefa állomány korai levélbarnulását, lombhullását, hosszabb távon pusztulását is okozhatja. Fót két parkját 47 db fehérvirágú vadgesztenyefa díszíti. A vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzása április-május hónapokban indul meg. Miután a megtermékenyített nőstények a levelek színére rakják a tojásaikat, az abból kifejlődő fiatal lárvák berágják magukat a levél bőrszövete alá, majd táplálkozásuk nyomán kialakulnak a kezdetben kör alakú aknák. A károsított levelek erősen megbarnulnak, összezsugorodnak, majd idő előtt lehullnak. A permetezéssel megbízott cég által alkalmazott készítmény közterületi felhasználásra engedélyezett, környezetbarát. Az esetlegesen autókra kerülő növényvédő szer a járműben semmilyen károsodást nem okoz, a szer elektrosztatikus tulajdonságának köszönhetően a fa nagymértékben magához vonzza a permetet, így szétszóródása minimális.

 

A cég által használt növényvédő szerek:

- Dimilin 25 WP rovarölős

- Topas 100 EC gombaölő

- WUXAL Super lombtrágya

- Spraygard tapadásfokozó

 

A felhasználásra kerülő növényvédő szerek Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 21 nap, míg a Munka-egészségügyi várakozási ideje 0 nap.

 

Kárpáti Gábor s.k.

közbiztonsági- és hulladékgazdálkodási referens

Fóti Közös Önkormányzati Hivatal

 

 

Attachments:
Download this file (Permetezéshez használt anyagok.pdf)Permetezéshez használt anyagok.pdf[ ]380 Kb