Ezúton tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemező Osztály szakmai ajánlásait figyelembe véve a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága az ország egész területére vonatkozóan 2018. augusztus 03. (péntek) 24:00 óráig II. fokú hőségriasztást adott ki.

A kánikulában fokozottan ügyeljünk egymásra és környezetünkre. Összegyűjtöttünk néhány hasznos információt a hőségriasztásra vonatkozóan.

 

Általános tudnivalók

- Fogyasszon legalább 2-2,5 liter ásványianyagokban gazdag folyadékot (lehetőleg vizet)!

 

- Napközben, főként a déli órákban kerülje a nagyon cukros, koffeint vagy alkoholt tartalmazó italokat, ugyanis ezek fokozzák a szomjúságérzetet, még több folyadékot vonnak el a szervezettől!

 

- Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában! Nagy melegben zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel akár többször is! Alkalmazzon mentolos törlőkendőt arca, karjainak felfrissítésére.

 

- Forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákra időzítsék a piaci bevásárlást!

 

- Lehetőleg éjjel szellőztessenek!

 

- Sose hagyjon gyermekeket, állatokat (például kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban!

 

- Ne hagyjon az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak.

 

- Korlátozza a szabadlevegőn való tartózkodást a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig)! Árnyékos helyen próbáljon pihenni napközben! Ha túl sokáig tartózkodott szabadban, akkor próbáljon legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg a szervezete lehűl, és ismét visszatérhet a kánikulába.

 

- Csökkentse a fizikai munkavégzést! Ne ilyenkor végezze a nagytakarítást, ablakmosást!

 

- Csak az esti órákban kezdje el a befőzést, azt is állandó szellőztetés mellett!

 

Amennyiben saját magával vagy környezetével kapcsolatban panaszt, rosszullétet, ájulást észlel, indokolt esetben hívja a 112-es segélyhívószámot.