Felhívjuk a Tisztelt Szülők figyelmét, hogy a területi védőnők a vonatkozó jogszabályok 51/1997. (XII. 18.) NM rendelet a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető, betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról, 49/2004, (V. 21.) ESzCsM rendelet a területi védőnői ellátásról) rendelkezéseinek értelmében az életkori sajátosságokhoz igazodó betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló szűrővizsgálatokat végeznek.  

A területi védőnő által 1,3 és 6 hónapos életkorban esedékes elvégzendő szűrővizsgálatok:  

  • a pszichomotoros és mentális fejlődés vizsgálata,
  • érzékszervek működésének vizsgálata (látás, kancsalság, hallás)
  • a testhossz, testtömeg, fejkörfogat mérése, a fejlődés és tápláltsági állapot értékelése a hazai standardok alapján,

  A területi védőnő által 1 éves életkorban és 6 éves korig, évente elvégzendő szűrővizsgálatok:  

  • testmagasság, testtömeg, (fejkörfogat szükség szerinti mérése), a fejlődés és tápláltsági állapot értékelése hazai standardok alapján,
  • a pszichés motoros, mentális, szociális fejlődés és magatartásproblémák feltárása,
  • érzékszervek működésének vizsgálata a szakmai irányelveknek megfelelően és a beszédfejlődés vizsgálata,
  • mozgásszervek vizsgálata: különös tekintettel a lábstatikai problémákra és a gerinc rendellenességeire (tartáshiba, scoliosis),
  • vérnyomás mérése 3-6 éves életkor között.

  Fontos, hogy az életkorhoz kötött védőnői majd az azt követő orvosi szűrővizsgálatok az adott életkor betöltéséig történjenek meg (Szakfelügyeleti Ajánlás az alapellátásban dolgozó házi gyermekorvos/háziorvos és a területi védőnő együttműködése helyi eljárásrendjének kialakításához).  

Kérjük, hogy gyermekeik egészségének megóvása, ill. az esetleges eltérések, elváltozások korai felismerése érdekében gyermekeikkel a védőnő által megadott időpontban a védőnői tanácsadáson szíveskedjenek megjelenni!  

Szíves együttműködésüket köszönjük!  

Védőnők