Covid-19

 

A beoltatlanoknak még mindig nem késő oltásra regisztrálni:

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/beoltatlanoknak-meg-mindig-nem-keso-oltasra-regisztralni-0

 

 

 

 

Tisztelt Fóti lakosok!

Dr. Tóth Szilvia háziorvosunk alábbi kimerítő tájékoztatása a koronavírus elleni védőoltás beadásának rendjéről hasznos segítség lehet mindenkinek:

❗Tájékoztatás az koronavírus elleni védőoltásokról a hozzánk érkező kérdések alapján

▶️Ki kaphat védőoltást a koronavírus ellen?

Koronavírus elleni védőoltást csak az kaphat, aki regisztrált. Regisztrációra levélben van lehetőség, ha kapott ilyet. Ez esetben töltse ki és adja postára. Ha nem kapott levelet vagy már nincs meg, interneten regisztrálhat a vakcinainfo.gov.hu weboldalon. Kérem azokat, akiknek van megfelelő eszközük és internetkapcsolatuk, segítsék hozzátartozóikat, a környezetükben élő ismerőseiket a regisztrációban. Nem szükséges email címet megadni, ha valakinek nincs, de telefonszámot mindenképpen írjanak be. Kérem, ellenőrizzék le, hogy pontosak legyenek az elérhetőségi adatok, hogy fel tudjuk venni Önökkel a kapcsolatot.

▶️Mi történik a regisztrációt követően?

A beérkező adatokat a Nemzeti Információs Szolgálat dolgozza fel. A regisztrált személyek listája a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (NEAK, régebben OEP) kerül. A NEAK a saját adatbázisával összevetve szétválogatja a regisztrált betegeket háziorvosuk alapján.

Aki nincs háziorvosnál bejelentkezve, lakóhelye szerint kerül egy háziorvos listájához.

Ezt követően a betegeket életkoruk alapján két csoportra osztják: az 1962 előtt és után születettekre. Az 1962 előtt születettek mindannyian felkerülnek a háziorvoshoz kiküldött listára, függetlenül attól, hogy van-e betegségük. Így ezek a listák igen hosszúak (több száz fő). A lista elején a legidősebbek állnak.

Az 1962 után született regisztráltak közül az EMMI által kiadott diagnózisok alapján válogatja ki a NEAK a betegeket és ezt a listát küldik ki a háziorvosnak. Jelenleg ebből a korcsoportból a daganatos betegek, cukorbetegek, transzplantáltak, keringési betegségben szenvedők (a csak magas vérnyomás miatt kezeltek nem!) szerepelnek a listán. A későbbiekben várhatóan bővül a betegségek listája.

A háziorvosokhoz érkező listára a háziorvos nem vehet fel beteget. A NEAK ellenőrzi, hogy csak a listán szereplő betegek kapnak-e oltást.

▶️Milyen oltóanyagot kaphatok?

Jelenlegi gyakorlat szerint a legidősebb betegek Pfizer oltóanyagot kapnak oltóponton, Moderna oltást a háziorvosnál. A Szputnyik oltásra is ebből a korosztályból választja ki és küldi az oltópontra a háziorvos az alkalmas betegeket. A háziorvosi rendelőben adható Sinopharm oltásokra is a 60 év felettiek közül kell kiválasztani a betegeket, utasítás szerint az időseket részesítve előnyben.

A 60 év alatti, fent felsorolt krónikus betegek oltása Astra Zeneca oltással történik a háziorvosi rendelőben.

▶️Mikor kaphatom meg az oltást?

Minden héten a hét elején kapják meg a háziorvosok az egyes oltóanyagokkal aktuális héten oltható betegek létszámát. Igen rövid idő áll rendelkezésre, hogy megszervezzük az oltóponton és az háziorvosi rendelőkben az oltásokat. Mindig az aktuális héten oltható létszámról van adatunk, így nem tudjuk megmondani, hogy ki, mikor kerül sorra. Az elmúlt 1 hónap tapasztalatai alapján sem mondható meg, hogy mi várható, hiszen ez nagy mértékben függ az országba érkező oltóanyag mennyiségétől.

▶️Választhatok-e oltóanyagot?

Ha felhívja Önt háziorvosa, hogy egy bizonyos oltóanyaggal van lehetősége oltásra, Ön természetesen mondhatja azt, hogy nem ezzel szeretné oltatni magát. Ezután Ön nem kerül a lista végére, ugyanúgy életkora szerinti rendben marad a listán. Azt nem tudjuk megmondani, hogy az Ön által előnyben részesített oltóanyag mikor érhető el az Ön számára.

A Pfizer és Moderna vakcinánál csak a súlyos allergiás reakció lehet ellenjavallat, az Astra Zeneca oltást Magyarországon 60 éves kor alattiaknak adjuk, a Sinopharm és Szputnyik vakcinánál az alapbetegségek és ezeknek súlyossága, esetleges kezeletlen volta alapján az orvos határozza meg, hogy ki kaphatja.

Dr. Tóth Szilvia

háziorvos, Fót