Kezdődik a vadgesztenyefák permetezése

 

(1. ütem: 2019. május 24. péntek 20:00 - 22:00 óra)

Fót Város Önkormányzata megbízásából megkezdődik a Vörösmarty téren és az Erkel Ferenc téren lévő fehérvirágú vadgesztenyefák aknázómoly elleni permetezése.

Az eljárásra azért van szükség, mert hazánkban az elszaporodott vadgesztenyelevél-aknázómoly a fehérvirágú vadgesztenyefa állomány korai levélbarnulását, lombhullását, hosszabb távon pusztulását is okozhatja. Fót két parkját 47 db fehérvirágú vadgesztenyefa díszíti. A vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzása április-május hónapokban indul meg. Miután a megtermékenyített nőstények a levelek színére rakják a tojásaikat, az abból kifejlődő fiatal lárvák berágják magukat a levél bőrszövete alá, majd táplálkozásuk nyomán kialakulnak a kezdetben kör alakú aknák. A károsított levelek erősen megbarnulnak, összezsugorodnak, majd idő előtt lehullnak. A permetezéssel megbízott cég által alkalmazott készítmény közterületi felhasználásra engedélyezett, környezetbarát. Az esetlegesen autókra kerülő növényvédő szer a járműben semmilyen károsodást nem okoz, a szer elektrosztatikus tulajdonságának köszönhetően a fa nagymértékben magához vonzza a permetet, így szétszóródása minimális.

 

A cég által használt növényvédő-szerek:

- Dimilin 25 WP rovarölő (0,5 kg/ha)

- Topas 100 EC gombaölő (0,5 l/ha)

- Mospilan 20 SG gombaölő (0,4 kg/ha)

- Vektafid A rovarölő (2 l/ha)

- Csöpp Mix tapadásfokozó (3 l/ha)

 

A felhasználásra kerülő növényvédő szerek Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 15 nap, míg a Munka-egészségügyi várakozási ideje 0 nap.

 

Kárpáti Gábor s.k.

közbiztonsági- és hulladékgazdálkodási ügyintéző

Fóti Közös Önkormányzati Hivatal