Hagyomány, hogy március 15-e alkalmából kitüntetésben részesülnek azok a szakemberek, akik munkájuk során kiemelkedőt alkotnak, azok a csoportok, akik példamutatóan tevékenykednek a köz érdekében.

E mai alkalommal először egy miniszteriális elismerés átadására kerül sor.

2012 óta az Emberi Erőforrások Minisztere által adományozható nemzeti, állami ünnepeinken miniszteri elismerés a kiemelkedő munkát végző pedagógusok számára.

Büszkék lehetünk rá, hogy Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere ebben az évben Pedagógus szolgálati emlékérmet adományozott városunk Garay János Általános Iskolájának pedagógusa, Bódisné Danyi Magdolna tanítónőnek.

Bódisné Danyi Magdolna 28 éve kiemelkedő hivatástudattal végzi sokoldalú nevelő,- oktató,- fejlesztő munkáját. 1987 óta a Fóti Garay János Általános Iskola pedagógusa.

Tanítónőként számos osztály nevelője, vezetője volt, jelenleg második osztályos osztályfőnök.

Mindig nyitott az új ismeretek, módszerek befogadására, átadására.

Számos tanulmányi versenyre készítette már fel diákjait. Nagy hangsúlyt fektet az anyanyelvi nevelésre, a kultúra terjesztésére. Tanítványai mindig eredményesen szerepelnek városi, területi, kistérségi és országos versenyeken is első, második, harmadik helyezéseket érnek el.

A tanulási képességek elsajátítása mellett nagy hangsúlyt fektet a gyermekek harmonikus személyiségformálására, az egészséges önbizalom kifejlesztésére, és a kreativitás kibontakoztatására is.

Több mint tíz éve szervezi és biztosítja tanítványai számára az erdei iskola nyújtotta természet-közeli, tapasztalaton alapuló oktatás lehetőségét.

A szabadidő hasznos eltöltésének különféle lehetőségeivel ismerteti meg folyamatosan a gyermekeket: színházi előadások, könyvtár-, kiállítások,- múzeumlátogatások, író-olvasó találkozók.

Köszönjük, hogy munkájával hozzájárul városunk jó hírnevéhez...!

 

* * *

Fót Város Képviselő-testülete 2012-ben alkotott új rendeletet a városi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről. (33/2012.(XI.22.)számú önkormányzati rendelet)

A kitüntetésekre az önkormányzat szervei, társadalmi szervezetek, civil szervezetek, egyházak, közösségek, magánszemélyek tehettek javaslatot.

A Képviselő-testület a februári ülésén döntött a díjak odaítéléséről.

A március 15-i ünnepségen az alábbi az alábbi kitüntetéseket nyújtották át:

Fót Egészségügyéért Díj

Fót Gyermekeiért, Ifjúságáért Díj

Elismerő oklevél

Fót Kultúrájáért Díj

Fót Vállalkozója Díj

Év Sportolója Díj

A díjakat Bartos Sándor alpolgármester és Pozderka Gábor alpolgármester adta át. A kitüntetett személyekről az alábbi méltatások hangzottak el:

„A Fót Egészségügyéért Díjat Dr. Albi Marianna csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos, Fót házi gyermekorvosa kapja.

Dr. Albi Marianna 1983 őszétől látja el Fóton a II. sz. házi gyermekorvosi körzet feladatait.

Példaértékű és kiemelkedő szakmai felkészültségű munkavégzésével tovább vitte édesapja örökségét, megőrizte és öregbítette hírnevét.

Ennek szellemében tesz eleget több mint harminc éve orvosi hivatásának.

Gyógyító - megelőző munkája mellett mindig a jó, kiegyensúlyozott munkahelyi légkör és emberi kapcsolatok kialakítására törekedett. Nem csak kollégái, az általa gondozott családok is szeretik, becsülik őt emberségéért, kedvességéért, elkötelezettségéért.

Több, mint 30 éves munkáját a fóti családok nevében tisztelettel köszönjük...!

* * *

Fót gyermekeiért, Ifjúságért Díjban részesül: Fodor Ákos Istvánné, aki 1987 óta tanít a Fáy András Általános Iskolában.

Fodor Ákos Istvánné (Erzsike) biológia-technika szakosként óráit alaposan megtervezve viszi be az életet, a természetet a gyerekek közé, vezeti be őket a háztartás világába.

Osztályfőnökként kiemelkedő példamutatással viseli szívén a gyerekek ügyét.

Legnagyobb kihívás számára a gyermekvédelmi munka volt, melynek hatalmas felelősségét fáradhatatlan kitartással végzi.

Több, mint negyed százados munkáját tisztelettel köszönjük...!

* * *

Fót gyermekeiért, Ifjúságért Díjban részesül Szerepi Imréné: a Fóti Római Katolikus Egyházközség Gondviselés Óvodájának alapítója, szakmai szervezője és vezetője idén éppen 20 éve.

Szerepi Imréné (Erzsike) számára kiemelten fontos az anyanyelvi nevelés és a nemzeti érzés kialakítása a gyermekek lelkében. Növendékei hitének, erkölcsi életének megalapozását segíti az általa készített „Lelki beszélgetések óvodások számára” című kézikönyv, amelyet nemcsak Fóton, hanem az ország számos katolikus óvodájában használnak óvodapedagógusok és szülők egyaránt.

A Katolikus Pedagógiai, Szervezési és Továbbképzési Intézet szakfelügyelője, 2013 szeptemberétől a Dunakeszi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda vezetője is.

Tisztelettel köszönjük értékes nevelői munkáját...!

* * *

Egy fiatalok számára kiírt pályázat kapcsán kezdett együttgondolkodni több lelkes fóti fiatal arról, mit lehetne tenni Fót szépítéséért, közösségi terek kialakításáért. Úgy döntöttek, elkezdik önkéntes munkával rendbe hozni a Sipos Pál teret. Mint mindenki láthatta, nagy összefogással, szorgos munkával és támogatók megnyerésével ez nagyszerűen sikerült. A hasznos programnak két fiatal lány volt a fő motorja, szervezője: Bíró Adél és Udvardi Dorottya.

A két hölgy 20-30 lelkes fiatalból közösséget teremtett reFót néven, akik idén is folytatni szeretnék az értékteremtő munkát.

Bíró Adél, a Budapesti Corvinus Egyetem szociológiai szakos és Udvardi Dorottya a gödöllői Szent István Egyetemen andragógiai hallgatója munkáját elismerő oklevéllel köszönjük meg és kívánunk további sok-sok megvalósult tervet...!

* * *

Fót Kultúrájáért díjban részedül Domokos Istvánné Éva, a Garay János Általános Iskola magyar-ének szakos pedagógusa, aki évről évre szervezi és bonyolítja a sok tanárt és diákot megmozgató József Attila Városi Szavalóversenyt. Nem egyszer szervezett Költészet Napi programot a Városi Könyvtárban. E programokon láthatták a helyezést elért, furulyázni tudó diákjai színvonalas műsorát is.

Éva nagyszerű szervező, a magyar kultúra iránt elkötelezett olyan tanár, akinek minden megnyilvánulásából sugárzik a gyerekek iránt érzett szeretete.

Tisztelettel köszönjük több évtizedes munkáját...!

* * *

Szintén Fót Kultúrája díjat kapnak Kalmár Eleonóra és Csaba Árpád, a Kreadance Sportegyesület vezetői, akik az elmúlt évtizedben több száz gyerekkel, óvodás kortól középiskolás korig szerettették meg a táncot, a mozgás örömét.

A hobbi csoportok mellett magas színvonalú versenycsapatot is nevelnek, a Kreadance Egyesület jelenleg 5 világbajnoki, 15 Európa bajnoki, számtalan országos bajnoki cím és különdíj birtokosa. A két vezető 2012-ben megkapta a „A látványtáncosok Mestere” címet kimagasló szakmai munkájukért. Gratulálunk!

* * *

Ebben az évben a Fót Vállalkozója Díjat Muhadri Afrim, a Lani Pékség tulajdonosa veheti át.

A koszovói Muhadri Afrim 2011 nyarán költözött Fótra és októberben már megnyitotta a műemléktemplom közelében álló Lani Pékséget. Felesége és négy gyermeke otthonmaradt, de hamarosan ők is Magyarországra költöznek. Üzletét második fiáról nevezte el.

Boltjában kiváló péksüteményeket kínál, azonban az elismerést nem ezért, hanem emberségéért kapja.

Muhadri Afrim amint megnyitotta üzletét, máris felajánlotta, hogy a megmaradt péksüteményeket a rászoruló fóti családoknak adja. Mára közel 50 fóti családot, fogyatékkal élőket segít rendszeres adományával, támogatja rendezvényeinket.

Haszonéhes világunkban Muhadri Afrim tisztessége példaértékű.

Tisztelettel köszönjük emberségét, vállalkozásához sok sikert, családja körében sok boldogságot kívánunk!

* * *

Az Év Sportolója díjban részesül Bognár Alexandra, a Fóti Népművészeti Szakközép-, Szakiskola és Gimnázium 12.a. osztályos, küzdő sportban jeles szakközépiskolai tanulója.

Bognár Alexandra a karate két műfajában szerzett kék, majd zöld övet. Kétszer ért el I. helyezést az Önvédelmi Magyar Kupa II. amatőr és profi meghívásos versenyen a Dojo Kumite és a Földharc versenyszám 18 - 21 éves korosztályában.

Kiváló tanuló, átlaga az érettségi évében is 4,5 fölötti, rendszeresen indul művészeti versenyeken és a tanulóközösség egyik motorja.

Alexandra rendkívül szorgalmas, tisztelettudó és tehetséges fiatal, aki kitartásával példa korosztálya előtt.

Gratulálunk sikereihez...!

* * *

Szintén Az Év Sportolója díjban részesül Kaloda Áron.

Kaloda Áron 2002-ben a Fót SE-ben kezdte a labdarúgást, majd rövid ideig a Gyulai Futball Akadémián állt helyt példásan.

Fótra történő visszatérése már a felnőtt csapatot jelentette számára, ami 14 évesen igen ritka. Az elmúlt két évben a kezdő csapatban játszott és 10 góllal lett gólkirály.

Áron fegyelmezett, szorgalmas, jó tanuló, ígéretes tehetség.

Gratulálunk sikereihez...!

* * *

Jankov Máté a Fáy András Általános Iskola diákja. 2011 óta triatlonozik, fut, úszik.

Iskolaidőben heti 12 edzésen vesz részt, és az elmúlt három évben közel 40 versenyen ért el szép eredményeket.

I. helyezésére lehetünk büszkék többek között a Veresegyházi 1956-os futóversenyen és a regionális Triatlon Diákolimpián.

A kemény sport mellett tanulmányi átlaga is dicséretes: 4.85.

Gratulálunk sikereihez...”

* * *