Városi kitüntetések átadása a március 15-i ünnepségen

Immár hagyomány, hogy március 15-ei nemzeti ünnepünk alkalmából kitüntetésben részesülnek azok a személyek, szakemberek, akik munkájuk során kiemelkedőt alkotnak, azok a csoportok, közösségek, akik példamutatóan tevékenykednek a köz érdekében.

Fót Város Képviselő-testülete 2012-ben alkotta meg azt az újabb rendeletét, amely a városi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szól. A kitüntetésekre az önkormányzat szervei, társadalmi szervezetek, civil szervezetek, egyházak, közösségek, magánszemélyek tehettek javaslatot január 31-ig.

A Képviselő-testület a februári ülésén az alábbi kitüntetések átadására került sor:

Fót Városért Kitüntetés

Fót Egészségügyéért Díj

Fót Gyermekeiért, Ifjúságáért Díj

Fót Kultúrájáért Díj

Év Sportolója Díj

Elismerő oklevél

A „Fót Városért kitüntetést” Gyuráné Deszpót Ildikó nyugalmazott óvodavezető kapta.

Gyuráné Deszpót Ildikót sokan ismerik, hiszen 37 éven át dolgozott a közszolgálatban, az Apponyi Franciska Óvoda vezetőjeként. Nyugdíjba vonulását követően sem adta fel a közért való tenni akarást. Úgy döntött, hogy az elesetteket, a rászorulókat segíti a maga módján. Évek óta saját autójával minden este kiszállítja a pékbolt maradék pékáruját a rászorult személyeknek, közel 50 családnak, amely számukra nagyon sokat jelent. 2010-ben a vörös iszap károsultjainak szervezett segélyszállítmányt, 2013-ban a dunai árvíz leküzdésében szervezte az önkéntes segítőket. Otthona utcájában minden évben jótékony célú gyermeknapot, karácsonyi ünnepséget szervez. A MÁV Kórházban heti két alkalommal teljesít önkéntes szolgálatot. Ildikó nem csak nehéz sorsú emberekről, de elhagyott állatokról is gondoskodik. Személye példaértékű. A „Fót Városért kitüntetést” a közszolgálatban és a közösségért végzett odaadó, önzetlen tevékenységéért kapta.

* * *

A civil szervezetek, közösségek köréből a „Fót Városért kitüntetést” a Fóti Városszépítő Egyesület érdemelte ki.

Az 1991-ben alakult egyesület fő célja Fót településképi arculatának javítása. Nevéhez számos tevékenység tartozik, amellyel elősegítette Fót város előrehaladását. Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

Fásítások, park kialakítások, közösségi virágültetések szervezése, artézi kút műtárggyá alakítása és a közvetlen környezetének parkosítása, üdvözlő táblák felállítása, műemlékvédelmi tevékenység, II. világháborús emlékmű állítása összegyűjtve a fóti áldozatok neveit, játszótér kerítés megépíttetése, a Németh Kálmán Emlékház, a Vörösmarty Művelődési Ház felújításának szorgalmazása jótékonysági bálok szervezésével, fotópályázat a város kincseiről, a város nagytakarításának megszervezése és még sorolhatnánk. Az egyesület tagjai építészek, művészek, a város szépítésért fáradozó polgárok. Szakmailag is segítik Fót településfejlesztési koncepciója kidolgozását.

A megérdemelt „Fót Városért kitüntetést” a Fóti Városszépítő Egyesület elnöke, Bánhalmi Gábor vette át.

* * *

„A Fót Egészségügyéért Díjat” Laczkó Ildikó védőnő kapta.

Ildikó 1990 óta védőnő, 1992 óta dolgozik Fóton. Munkáját mindig lelkiismeretesen végzi. Saját körzete mellett folyamatosan helyettesként látja el a külterületi 7-es körzetet. Önkéntesként vezeti immár 10 éve a Vörösmarty Művelődési Házban a Baba-mama klubot. A klubnapok fontos témája az egészséges táplálkozás, a környezetvédelem és természetesen a tanácsadás. Alkalmanként babamasszázst is tart. A kismamák megbíznak benne, szakértelme és tapasztalata elismerésre méltó.

* * *

Fót Gyermekeiért, Ifjúságáért Díjban Bréda Gáborné óvónő részesült.

Bréda Gáborné Erzsike 1976. szeptember 1- én kezdte óvónői munkáját az Önálló Napköziotthonos óvodában, immár majdnem 40 éve. A ma már Apponyi Franciska nevét viselő óvoda élete első és egyben utolsó munkahelye, ahol múlt évtől az Ibolyás utcai tagóvoda vezetői feladatait is ellátja.

Felkészültsége, szakmai tudása, embersége kiemelkedő. Sem pénzt, sem időt nem sajnál arra, hogy folyamatosan képezze magát. Elvégezte a „Környezetkultúra az óvodában”, a„Hulladékgazdálkodás az óvodában”, „Energia kaland az óvodában”, a Környezeti nevelő szakot” és a „ Pedagógus szakvizsgát is letette. Az Apponyi Franciska Óvodában évek óta vezeti a környezeti munkaközösséget, ahol lelkesen megosztja tudását kollégáival és mindenekelőtt az óvodásokkal.

Az óvoda vezetősége, az érdekképviseleti szervek, a nevelőtestület, valamint a szülői közösség egyhangúan javasolta Bréda Gábornét a fóti kisgyermekekhez fűződő 40 évi hűséges szolgálata alapján a „Fót Gyermekeiért, Ifjúságáért” városi kitüntetésre.

* * *

Fót Gyermekeiért, Ifjúságért Díjban részesült Herczeg Istvánné tanárnő.

Herczeg Magdi, ahogy ismerik, 35 éve tanít matematikát-fizikát a fóti Garay János Általános Iskolában. Tudjuk, hogy e két tantárgy tanítása nem könnyű feladat, de az ő szeme előtt mindig az lebeg, hogy ne csak tanítson, hanem megszerettesse tanítványaival a matematikát és a fizikát. Ennek érdekében saját szabadidejét sem sajnálva foglalkozik a tehetséges, avagy többet tudni akaró tanítványaival, különböző tanulmányi versenyekre viszi őket. A tanárnő harmadik szakként az informatikát is elvégezte lépést tartva a kor elvárásaival. Herczeg Magdi tizennégy éve igazgatóhelyettes, vezetőként lelkesen, hatalmas energiával dolgozik az iskola összes gyermekéért, méltán megérdemli a „Fót Ifjúságáért, Gyermekeiért Díjat”.

* * *

Fót gyermekeiért, Ifjúságért Díjban részesült Szebeni Boglárka tanárnő.

Szebeni Boglárka a Németh Kálmán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese. Általános iskolai tanulmányait is ebben az intézményben végezte, a diploma szerzés után, mint pedagógus, ide tért vissza. Immár 13 éve igazgatóhelyettes. Rátermettségét, ügyszeretetét nap, mint nap bizonyítja: lelkiismeretesen, odaadóan, szeretettel végzi munkáját. Igyekszik mindenkit alaposan megismerni, segítő kezet nyújtani tanítványnak, kollegának egyaránt. Figyelő, értő támogatására bárki számíthat, gyermekszeretete, céltudatossága, munkabírása példa értékű.

* * *

 

Fót Kultúrájáért Díjban részesült Barócsi Istvánné könyvtáros.

Barócsi Istvánné Ibolya 1988 óta, immár huszonhét éve dolgozik a kisalagi fiókkönyvtárban. Mint ismert, a könyvtár hat évvel ezelőtt egy gyönyörűen felújított kúriában kapott helyet. Ennek otthonossá tételében is aktívan részt vett. A megnövekedett terület lehetőséget adott számára, hogy évente többször nagysikerű kiállításokat, író –olvasó találkozókat szervezzen felnőttek és gyermekek számára egyaránt.

Jó viszonyt ápol a könyvtárlátogatókkal, a közelben lévő iskolákkal, óvodákkal. Havonta rendkívül népszerű családi kézműves foglalkozásokat tart egy óvónő segítségével.

Ibolya a Kisalagi Fiókkönyvtár „egyszemélyes gazdája” volt idei nyugdíjba vonulásáig. Szakmai tudása, segítőkészsége, becsületessége, egyenes hozzáállása manapság ritka kincs. Barócsi Ibolya 2013-ban megkapta a Magyar Könyvtárosok Egyesülete szakmai díját, a Téka díjat is.

* * *

Fót Kultúrájáért Díjat kapott egy olyan egyesület, akit a táncház mozgalom hozott össze, ők a „Zeng a lélek” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület.

Az Egyesület immár tizenöt éve, havi rendszerességgel nagysikerű táncházakat szervez Fóton. A fóti táncházas baráti kört az egyre nagyobb érdeklődés bátorította arra, hogy 2005 júniusában egy egész napos fesztivál keretében mutassa be a magyar népművészet különböző ágait az érdeklődők részére.

Az I. Zeng a lélek Népművészeti Fesztivál óriási sikere buzdította őket a következő fesztivál megrendezésére, majd követte a többi, tavaly immár a tízedik! Így szerveződtek egyesületté. A fesztivál országos hírűvé és Fót kiemelt városi rendezvényévé vált.

A „Zeng a lélek” nyárköszöntő népművészeti fesztivál elsődleges célja, hogy a népművészet számos területe kerüljön egy rendezvény keretein belül bemutatásra, úgy mint népzene, néptánc, tárgyalkotó népművészet, kézművesség. A különböző programok egymással párhuzamosan futnak, így aki az egész napot is a fesztiválon tölti, nem unatkozik a fergeteges hangulatban. Kézműves foglalkozások, a színpadon változatos műsorszámok, népzene, néptánc és a közös táncház egy varázslatos helyszínen, a katolikus közösségi ház díszudvarán. A légkör rendkívül családias, mindenki jól érzi magát. A „Zeng a lélek” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület az értékteremtő, színvonalas, Fót jó hírét vívő kulturális tevékenységéért érdemelte ki a Fót Kultúrájáért Díjat.

A kitüntetést Sass Pál, az egyesület elnöke vette át, a díjnak együtt örültek a „fő Zengások”: Kiss Ildi, Lánczky Zoltán és Jutka, Ráhel és Kékesi Misi, Jakab Csongor és Erika, Kőhalmi Laci és Éva, továbbá Molnár Kriszta.

* * *

Az Év Sportolója díjat Károlyfi Hanna Zita kapta idén.

Hanna a Könyves Kálmán Gimnázium 10. évfolyamos tanulója, jó tanuló, 10 éves kora óta sportol versenyszerűen. Sportága: az evezés

Legfontosabb díjai:

2010. Országos Evezős Leány 10 éves korcsoport 1. helyezés

2011.Igazolták a Budapest Evezős Egyesületben

2011. Mini korcsoport országos 1. helyezés

2011. Diákolimpia, Mini korcsoport 1. helyezés

2012. SPORT 21 Diákranglista Mini korcsoport 3. helyezés

2012. SPORT 21 Diákranglista 1. helyezés

2013. Evezős Országos Bajnokság tanuló 3. helyezés

2013. Fixüléses Országos Bajnokság utánpótlás 2. helyezés

2013. SPORT 21 Mini Kupa Díjat kapott az éves sportteljesítménye alapján

2014.Ergométeres Országos Bajnokság Serdülő 2. korcsoport 1. helyezés

Hanna idén, február 28-án teremevezésben ismét országos bajnok lett. Gratulálunk, további sikeres evezést kívánunk!

* * *

Fót Város Önkormányzata elismerő oklevéllel kívánja megköszönni dr. Ciráki F. György és Dr. Pintér Erzsébet munkáját.

A Ciráki házaspár az akkori Magyar Út Kör tagságával és a segítőkkel 1998 óta egészen mostanáig minden évben fáklyás felvonulást szervezett Fóton a március 15-ei és az október 23-ai nemzeti ünnep előestéjén. A menetet rendre gróf Károlyi László indítja el ünnepi gondolatokkal a Károlyi kastélytól. A fáklyás felvonulást lovas huszárok kísérik, március 14-én a fóti 48-as emlékhelyig, Sipos Pál sírjához, október 22-én az óvodakerti 56-os kopjafához. Az emlékhelyek koszorúzását prominens személyek ünnepi beszéde kíséri. A fáklyás felvonulás a Katolikus Közösségi Házban zárul, ahol kedves vendéglátás közepette beszélgetnek a fáklyás felvonulás résztvevői.

A fenti szép rendezvényt immár 17 éven át szervezte szerényen dr. Ciráki F. György és felesége, Dr. Pintér Erzsébet Örzse. Idén átadták a fáklyás felvonulás szervezését a Fóti Gazdakörnek és segítőiknek. Ezzel az elismerő oklevéllel köszönte meg Fót Város Önkormányzata az értékteremtő munkát és a továbbiakban jó egészséget kívánt Gyurinak és főleg Örzsének.