Akik január végéig kérik, hogy bekerüljenek a köztartozásmentes adózói adatbázisba, azoknak nem kell kockázati biztosítékot fizetniük a március 1-je után – a próbaüzem lejártát követően – élesben működő Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben. Érdemes tehát még a héten kérni a felvételt a NAV-tól.

A kockázatos termékek és élelmiszerek közúti fuvarozásakor a NAV csak akkor ad ki EKÁER számot, ha az adózó kifizette a kockázati biztosítékot. Ez alól azonban mentesülnek azok, akik a következő feltételek mindegyikének megfelelnek:

- legalább két éve működnek és

- szerepelnek a NAV köztartozásmentes adózói adatbázisban, valamint

- a bejelentés időpontjában nem állnak adószám-felfüggesztés hatálya alatt.

A köztartozásmentes adózói adatbázisba történő felvételt illetékmentesen, kizárólag elektronikusan, ügyfélkapun keresztül a KOMA nyomtatványon kell kérni. A köztartozásmentes adózói adatbázis a NAV honlapján érhető el és azon adózók főbb adatait tartalmazza, amelyek az alábbi feltételek mindegyikének megfelelnek:

a) a közzétételt megelőző hónap utolsó napján nincs a NAV-nál nyilvántartott nettó adótartozásuk, valamint köztartozásuk;

b) nincs behajthatatlanság címén nyilvántartott, de el nem évült adótartozásuk;

c) nyilatkozatuk alapján a közzétételt megelőző hónap utolsó napjáig esedékes bevallási és befizetési kötelezettségüknek maradéktalanul eleget tesznek;

d) adószámukat nem függesztették fel;

e) nem állnak csődeljárás, végelszámolás illetve felszámolási eljárás alatt;

f) csoportos adóalanyként nincs áfatartozásuk;

g) adófizetésre nem kötelezettek.

Az adatbázisba legkorábban a KOMA kérelem benyújtása utáni hónap 10. napján lehet. Az adatbázis tagjainál a NAV folyamatosan vizsgálja a mentesség feltételeit, és ha valamelyiknek már nem tesz eleget az adózó, akkor EKÁER számot kizárólag az általános szabályok szerint, azaz biztosíték nyújtásával igényelhet.

Aki még nem szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban, de a biztosítékadási kötelezettség alóli mentesség további feltételeinek megfelel, január 31-ig benyújtott KOMA kérelme alapján 2015. február 10-től jelenik meg a nyilvántartásban. Érdemes szem előtt tartani, hogy a nyomtatvány februári benyújtása esetén az érintett adózó leghamarabb március 10-től kerülhet be az adatbázisba.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Attachments:
Download this file (2015_01_28_EKÁER_biztosíték.pdf)2015_01_28_EKÁER_biztosíték.pdf[ ]159 Kb