karolyi_istvanA Képviselő-testület a decemberi ülésén úgy döntött, hogy a 2011. évet Károlyi évnek nyilvánítja, mivel ebben az évben lesz Károlyi István halálának 130. évfordulója, Károlyi Sándor születésének 180., halálának 105. évfordulója, valamint az emigrációból hazatért nagykárolyi Károlyi László gróf úr is ebben az évben tölti be a 80. életévét.

A Fóti Károlyiak Emlékév a Magyar Kultúra Napján bemutatásra kerülő „A birtok nem a tiéd - Utazás nagykárolyi gróf Károlyi Lászlóval” című dokumentumfilm ősbemutatójával veszi kezdetét 2011. január 21-én a Vörösmarty Művelődési Házban. A gróf úrról készült dokumentumfilm rövid ismertetését mellékeljük. A film elkészítését Fót Város Önkormányzata 1 millió forinttal támogatta. A dokumentumfilmet a közeljövőben a Duna TV és valószínűleg más TV csatorna is levetíti. Az év során több helyszínen tervezzük a film bemutatását.

A Fóti Károlyiak Emlékév keretében szobrot tervezünk állítani gróf Károlyi Istvánról, aki Fót életének, kulturális örökségének meghatározó személye volt. Elképzeléseink szerint a Fót Fejlődéséért Közalapítvány biztosítaná a szoborállítás alaptőkéjét, továbbá adójóváírást nyújtana a szoborállítást anyagilag támogató vállalkozóknak.

 A Károlyi év keretében tervezett egyéb programok:

  • A Városi Könyvtár „Károlyiakról szól a mese” háromfordulós helytörténeti pályázatot hirdet általános iskolás és gimnazista tanulók számára.
  • Gróf Károlyi László és Erzsébet asszony látogatást tesz a fóti iskolákban rendhagyó történelem óra keretében.
  • A fóti és újpesti diákok történelmi sétán vesznek részt, amelynek kapcsán megismerik a Károlyi család kultúrtörténeti, építészeti, képzőművészeti, tárgyi és szellemi örökségét.
  • Újra kiadásra kerülne Buda Attila Károlyi Istvánról írt könyve, amely hiánypótló munka.
  • „Irodalmi est a Károlyiak jegyében” címmel Horváth Tamás, Luzsicza István és barátai irodalmi összeállítást mutatnak be.
  • 2011. június 29-én lesz Károlyi László ünnepi köszöntése 80. születésnapja alkalmából.
  • 2011. augusztus 19-én ünnepi hangversenyt szerveznek a Fóti Római Katolikus Templomban Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója tiszteletére. Liszt Ferenc gyakori vendégként fordult meg Károlyi István kastélyában, többször adott orgonahangversenyt a katolikus templomban.
  • Több civil szervezet, illetve magánszemély javasolja, hogy 2011-ben Fót Város díszpolgára nagykárolyi Károlyi László és felesége, Károlyi Erzsébet legyen. A helyi kitüntetésekre január 31-ig lehet benyújtani a javaslatokat, és március 15-én kerül sor az átadásukra.

Fót méltán lehet büszke a település életét meghatározó nagy múltú történelmi családra, melynek tagjai igen sok értéket teremtettek gazdasági, szociális, egészségügyi, oktatási, kulturális és művészeti téren. A Károlyi évvel a fótiak tisztelettel adóznak a nemesi családnak, ugyanakkor fontos cél, hogy a Fóton élő emberek megismerjék a nagykárolyi Károlyi család ma is példaértékű misszióit, tevékenységét.

Fót, 2011. január 17.

Molnár Krisztina
referens