Környezettudatos fejlesztés a Fáy András Általános Iskolában

Közel hetven millió forint európai uniós támogatással és a fenntartó Fót Város Önkormányzat hozzájárulásával valósult meg a „fóti Fáy András Általános Iskola és Óvoda energetikai korszerűsítése”, melynek keretében technológiai újdonságként a hőenergiát faapríték tüzelésű kazán állítja elő. A beruházás célja olyan megújuló energiaforrás alkalmazása, mellyel jelentős megtakarítás érhető el, és amely a város társadalmi felelősségvállalása szempontjából is kiemelt jelentőségű.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép- Magyarországi Operatív Programja keretében finanszírozott projekt munkálatai 2013. márciusában kezdődtek és 2014. január végéig zajlottak. Ez sok türelmet és együttműködést kívánt az intézménytől és a kivitelezőtől egyaránt. A kivitelezés készre jelentését követően sikeresen lezárult a műszaki átadás- átvételi eljárás. A projekt során minden tervezett fejlesztési elemet sikerült megvalósítani. Az alkalmazott technológiával, gazdaságos beruházás keretin belül az iskola hosszú távú automatikus és megbízható üzemeltetésű lett. A megvalósult műszaki tartalom kiválasztása során kiemelt szempontot jelentett a beruházás időtállósága.

A beruházás során megépült a kazán elhelyezésére szolgáló kazánház, a faapríték tároló valamint gépészeti rendszer. A tervezett rendszer teljesen automatikus működést tett lehetővé. Az önkormányzat tervei között szerepel, hogy a folyamatos tüzelőanyag ellátáshoz szükséges faaprítékot saját ellátásban biztosítsa a kazán működtetéséhez. A saját forrásból történő tüzelőanyag biztosítása eléréséig azonban a kereskedelmi forgalomban kapható faaprítékkal kell üzemeltetni a rendszert. A fóti iskola fejlesztésének megvalósulása követendő lehet más intézmények energiatudatos fejlesztésének megvalósítása során is. A fejlesztés(ek) eredményeként jelentős mértékű üzemeltetési költség megtakarítás és káros anyag kibocsátás csökkenés jöhet létre, mely közvetlenül és közvetve is hatással lehet a helyiek és a környező települések lakóinak környezettudatos gondolkodásának kialakításában.

 


 

Fót város önkormányzatának beruházása környezettudatos fejlesztés és hatékony energiafelhasználás céljából.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mint Támogató képviseletében eljáró Pro Régió Közép- Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. és Fót Város Önkormányzata „A fóti Fáy András Általános Iskola és Óvoda energetikai korszerűsítése" című projektre kötött szerződést, melynek tervezett összköltsége 79 999 750 Ft, azaz hetvenkilencmillió kilencszázkilencvenezer hétszázötven forint. A beruházás célja, hogy az alkalmazott technológiával, gazdaságos beruházás keretin belül megvalósítható legyen az iskola hosszú távú automatikus és megbízható üzemeltetése, valamint hogy az üzemeltetési költségei is jelentősen csökkenthetőek legyenek. A megvalósítandó műszaki tartalom kiválasztása során kiemelt szempont a beruházás időtállósága. Az iskola fűtése jelenleg gázkazánokkal történik, a jövőben a hőenergiát faapríték tüzelésű kazán látná el. A beruházás során megépül a kazán elhelyezésére szolgáló kazánház, a faapríték tároló valamint gépészeti rendszer. Az önkormányzat tervei között szerepel, hogy saját ellátásban biztosítsa a kazán működtetéséhez szükséges faaprítékot. A tervezett rendszer teljesen automatikus működést tesz lehetővé. A kazán tüzelőanyag ellátását automatikus működtetésű forgácsadagoló rendszer biztosítja.

www.fot.hu
www.ujszechenyiterv.gov.hu
E-mail:palyazat@fot.hu

mo-megujul

 

 

A teljes képgaléria ide kattintva elérhető.