TANÁCSOK – TÉLI IDŐJÁRÁS VESZÉLYEI, FELKÉSZÜLÉS
TANÁCSOK – TÉLI IDŐJÁRÁS VESZÉLYEI, FELKÉSZÜLÉS
2021.12.22.

A hideg évszak beköszöntével nemcsak melegen kell öltöznünk, de a megváltozott időjárási körülményekre is tekintettel kell lennünk, mind a közlekedésben, mind a váratlan helyzetekre való felkészülésben.

Az erős lehülés és intenzív havazás az Országos Meteorológiai Szolgálat által idejében előre jelezhető, ezért megfelelő előrelátással és gondossággal fel lehet rá készülni. Ha azt észleljük, hogy a hőmérséklet fagypont alatti és az eső esik, akkor számíthatunk jégréteg kialakulására

Emiatt körültekintően és fokozott óvatossággal közlekedjünk, mind gyalogosan, mind gépjárművel! A téli időjárással együtt járó baleseti forrás az utak, járdák síkossága. Főleg az idősebb korosztályra jelentenek veszélyt a jeges, havas, latyakos járdák, utak. Idősebb korban az emberek egyensúlyérzéke, reflexei romlanak, így télen a síkos, csúszós felületeken könnyebben elcsúszhatnak.

Tartós és intenzív ónos eső idején villanyvezetékek szakadhatnak le, tetők omolhatnak be, és faágak is letörhetnek a rájuk rakódó jég vagy hó súlya alatt.

Célszerű még idejében felkészülni a havazásra vagy a hóviharra:

 • Érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni a híradásokat és az időjárás előrejelzést.
 • Célszerű előkészíteni hólapátot, szóró-sót, homokot, elemes rádiót és zseblámpát, tartalék elemeket.
 • Amennyiben autóval közlekedünk akkor is öltözzünk fel rendesen, vagy helyezzünk el a gépjárműben meleg holmit, hótaposót, jégoldót, jégkaparót.
 • Mobiltelefonunk legyen feltöltve, indokolt lehet egy tartalék akkumulátor beszerzése is.
 • Megfontolandó, hogy ivóvízből (ásványvíz), nem romlandó élelmiszerekből, gyógyszerekből néhány napra elegendő tartalékot képezzünk.
 • Érdemes hordozható alternatív fűtőtestet vagy tűzhelyet készenlétbe állítani, és felhalmozni tartalékokat tüzelőanyagból.
 • Legyen elérhető helyen elegendő mennyiségű meleg ruházat, amely lehetővé teszi a többrétegű öltözködést.
 • Fontos, hogy víztelenítsük a kinti csapokat, nehogy a fagyás miatt elrepedjenek a csövek, és a víz elárassza a házat.

Otthonunk biztonsága érdekében:

 • Hagyományos tüzelőberendezés (pl. kandalló) használata esetén különös figyelemmel kell lenni a tűzmegelőzésre, füstelvezetésre.
 • Azokat a PB gázzal üzemelő fűtőkészülékeket, amelyek nincsenek a kéménybe kötve, vagy az égéstermékek szabadba történő kivezetése más módon nem megoldott, soha ne üzemeltesse folyamatosan zárt térben. A helyiség nagyságától és a fűtési fokozattól függően legalább egy-másfélóránként szellőztetni kell a helyiséget, ellenkező esetben a felgyülemlő égéstermékek mérgezést okozhatnak.
 • A gázszolgáltatás ideiglenes kimaradása esetén ne hagyja nyitva a fűtőkészülék elzárócsapját!
 • Legyenek otthon alapvető gyógyszerek, kötszerek, ha csecsemő van a családban, számára tápszerek.
 • Még a tél beköszönte előtt érdemes a nyílászárók szigetelésének maximalizálásáról gondoskodni, az egészségünk megőrzése és takarékosság érdekében.

Utazás:

Szélsőséges időjárási viszonyok között ha lehetséges, és nem létszükséglet ne induljunk útnak, mert az utazás nem biztonságos, különösen ha nagyobb távot szeretnénk megtenni.

Ha mégis útnak indulunk:

 • Mindig legyen velünk egy útitárs, és csak úgy induljunk útnak, ha meggyőződtünk róla, hogy úticélunkat biztonságban elérjük és a visszautazás feltételei is biztosítottak.
 • Rétegesen öltözködjünk, legyen nálunk meleg kávé vagy tea.
 • Amennyiben gépjárművel utazunk, győződjünk meg annak megfelelő műszaki állapotáról, szereljük fel a téli üzemeltetéshez szükséges eszközökkel; téli gumiabroncsokkal, hólánccal, lapáttal vagy ásóval, homokkal, tartalék üzemagyaggal. Ha mindezek nem adottak nem tanácsos elindulni.
 • Jól tesszük, ha tartós élelmiszert és meleg takarót is elhelyezünk gépjárművünkben, és öltözékünket úgy állítsuk össze, ha elakadunk akkor gyalogosan is tudjuk folytatni az utunkat.
 • Ha elakadtunk és segítségre várunk, a motor járatásával fűthetjük az utasteret, de 10-15 percenként szellőztessünk ki, a kipufogógáz belélegzésének kizárása érdekében.
 • Soha ne fogyasszunk alkoholt a hideg elleni védekezés céljából. Kezdeti élénkítő hatása után csökkenti a fizikai teljesítőképességet, fáradságot, bágyadtságot okoz, illetve csökkenti a helyzetfelismerő- és ítélőképességet, amely ilyen helyzetben életveszélyes lehet.

Sportolás télen

A hideg időjárás, jég, hó legalább annyira veszélyes is lehet, mint szórakoztató.

A téli hidegben végzett sportolás egyrészről kiváló egészséget és állóképességet igényel, másrészről pedig megfelelő felszerelést és ruházatot. Ha ezek közül valamelyik „csorbát szenved”, akkor könnyen megsérülhetünk.

Könnyű azt belátni, hogy a téli sportoláshoz, amikor a kinti hőmérséklet 0 C fok vagy az alatt van, réteges, meleg öltözékre van szükségünk, hogy az izmok, ízületek és szalagok megfelelő hőmérsékletben „dolgozhassanak”

A kisebb zúzódások tulajdonképpen elkerülhetetlenek, valahogy “benne vannak a pakliban”, és viszonylag ártalmatlanok is. A súlyosabb balesetek kapcsán azonban szinte mindig kiderül: megelőzhetők lettek volna, ha nem előedzettség és bemelegítés nélkül kezdett volna a “kocasportoló” embert próbáló mutatványba, ha számot vetett volna erejével és felkészültségével, és nem ment volna számára túl nehéz pályára, ha a sebesség-mámornak fegyelmezetten ellen tudott volna állni, és a terepadottságnak, tömegnek megfelelően közlekedett volna, ha jó állapotú, ellenőrzött felszerelésben sportolt volna.

 Reméljük, még idejében vagyunk, hogy elébe menjünk az idei veszélyeknek.

Nézzük hát sorban, mit tehetünk a téli sportok biztonságáért, számolva természetesen azzal is, hogy van, ami a legnagyobb elővigyázatosság mellett is kikerülhetetlen.

Biztonságos korcsolyázás:

A jég a vastagságától függően terhelhető. A vízirendőrök szerint 4 centiméter vastag jégréteg elbír egy felnőttet, 8 centiméter vastag pedig már egy több fős csoportot is. 12 centi vastag jégen lehet szánkózni, fakutyázni, egy 18 centiméter vastag jégréteg pedig már elbír egy személyautót. A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Azonban még a biztonságosnak ítélt jégre is tilos rámenni éjszaka, korlátozott látási viszonyok között, járművel – a biztonságos munkavégzés kivételével -, kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint a folyókon. Lékvágáskor jégmentessé vált területet legalább 50 méter távolságból felismerhetően meg kell jelölni.

Mit tegyünk, ha beszakadt, berepedt alattunk a jég?

Egyedül nem szabad jégre menni, szorosan egymás mellett, nagy csoportban azonban szintén nem ajánlott a jégen tartózkodni, főként nem egy helyben ácsorogni. Gyanús ropogás, recsegés esetén azonnal hasra kell feküdni a jégre, hogy az minél nagyobb felületen legyen terhelve és meg kell próbálni a legközelebbi biztos pontot – partot, stéget – hason csúszva elérni. Ha valaki alatt beszakad a jég, az kapaszkodjon a szélébe és lábbal lökje magát a legközelebbi biztos pont felé. A partra érve száraz, meleg helyre kell menni. Mások felelőtlen mentésébe ne kezdjen senki, hanem hívjon segítséget.

Szánkózás:
Az 5 év alatti gyermekek ne tartózkodjanak felnőtt kíséret nélkül a lejtőn, és mindig viseljenek sisakot miközben szánkóznak. Lehetőleg ne használjunk éles élekkel, valamint támlával ellátott szánt, amivel megvághatjuk magunkat illetve gerinc vagy csigolyasérülést okozhat.   Olyan szánkót használjunk, melyet tudunk irányítani és megfelel a biztonsági előírásoknak.   Lehetőleg üljünk a szánkón, ne feküdjünk vagy hasaljunk rajta, így csökken a gerinc a gyomor és a fej sérülésének kockázata.  Soha ne szánkózzunk utak közelében, valamint figyeljünk, hogy a lejtő kerítésektől és sűrű növényzettől, fától mentes legyen.

Síelés/snowboardozás:
Vegyen leckéket egy szakképzett oktatótót, aki gyerekeket tanít. Tudni kell, hogy a gyerekek koordinációja nem egészen kifejlett 10 éves korig. Minden évben ellenőrizzük a sí/snowboard felszerelést, hogy megfelelő állapotban van a biztonságos sikláshoz. Mindig viseljünk bukósisakot! Védőszemüveget a leégés és a faágakkal szemben szerezzünk be. Kerüljük a jeges szakaszokat, a túlzsúfolt pályákat, és mindig a tudásunknak megfelelő pályát válasszuk, így elkerülhetőek és megelőzhetőek lesznek a súlyos balesetek!

A gyermekek öltöztetéséről:

Ha a gyermek lába és keze meleg, akkor jól fel van öltöztetve. Ha viszont túl melegen van öltöztetve, akkor izzadni fog és jobban érzi a hideget, amikor abbahagyja a mozgást.
Öltöztessük a gyermeket rétegesen, amelyről könnyen le lehet venni a felső réteget.
 Viseljen sapkát, mert a fejen keresztül távozik a legtöbb hő. Tartsuk a füleit melegben, mert könnyen lefagyhat. Az ujjatlan kesztyű jobb, mert az ujjak tudják egymást melegíteni. Viseljen meleg, vízálló bakancsot, amely elég tágas a vastag zoknihoz, és van helye a lábujjkáknak. A kabáton legyen húzózsinór, tépőzár, vagy patent, hogy megakadályozzuk a hideg levegő ruha alá áramlását. Válasszunk számukra inkább magas nyakú felsőt, mint sálat, mert megelőzhet egy fulladást. Játék után távolítsuk el azonnal az átnedvesedett ruhát és csizmát.

Kellemes időtöltést és balesetmentes telet kívánunk!


Facebook