URBACT IV Breaking isolation – Együtt a társadalmi elszigetelődés ellen

Fót város vezetése kiemelt céljának tekinti az Európai Unió és a világ más országaival való kapcsolatrendszer fejlesztését. Ennek érdekében tervei közt szerepel testvérvárosai körének bővítése, valamint a jelenlegiekkel való kapcsolat élénkítése. Európai uniós pályázatok révén városfejlesztési hálózatokba és tudásmegosztáson alapuló projektekbe kíván becsatlakozni.

Ennek első eredményeként örömmel adunk hírt arról, hogy a 2021-2027-es időszakban az URBACT IV városfejlesztési program keretein belül Fót a 10 európai városból álló „Breaking Isolation” Hálózat partneri szerepére pályázott 2023 tavaszán. Az első fordulón sikeresen túljutva, a 10 város a vezető partner (Agen, Franciaország) irányításával beadott pályázaton elnyerte az Európai Unió támogatását. A teljes hálózat támogatása 849.800€.

A hálózatban részt vevő városok és országok:

•             Bijelo Polje – Montenegro

•             Fót – Magyarország

•             Isernia – Olaszország

•             Jumilla – Spanyolország

•             Pombal – Portugália

•             Roman – Románia

•             Serres – Görögország

•             Škofja Loka – Szlovénia

•             Tønder – Dánia

•             Agen – Franciaország VEZETŐ PARTNER

A Breaking isolation hálózat célja a társadalmi elszigeteltség növekvő problémájának kezelése európai szinten, a társadalmilag elszigetelt egyének azonosítása és támogatása, a tudatosság növelése és a társadalmi kohézió fokozása.

A projektben dolgozó városok célja a generációk közötti társadalmi kötelékek megerősítése és a sokszínűség előmozdítása azáltal, hogy a polgárok részvételére összpontosít. A projekt alappillére és különlegessége a helyi társadalmi szereplők bevonása, a külső nemzetközi szakértő folyamatos jelenléte, valamint a tudás és tapasztalat kölcsönös és folyamatos megosztása.

Az URBACT módszertannak köszönhetően a partnerek, így Fót Városa is, 2025 végéig elkészíti a helyi stratégiáját (Integrált Akciótervét) a társadalmi elszigetődés megszüntetésére.

Fót város vezetése elkötelezett a Fóton élő emberek életminőségének javítása mellett, legyen az szociális vagy gazdasági terület. Éppen ezért örömmel fogadtuk a lehetőséget, hogy más európai városokkal együtt részt vehetünk egy projektben, mely az itt élő emberek mindennapjait teszi jobbá, és hosszú távon kovácsolja közösséggé a fótiakat.

A projekt előrehaladásáról rendszeresen tájékozódhat a Fóti Közszolgáltató Nonprofit Kft. – mint projekt partner – honlapján (https://fotikozszolg.hu/varosfejlesztesi-program.html). Felmerülő kérdés esetén az alábbi személyekhez fordulhat:

Ersók Nóra projekt koordinátor (ersok.nora@fotikozszolg.hu)

Bérciné Berke Szilvia Helyi URBACT csoport koordinátor (bercine.berke.szilvia@fotikozszolg.hu)