Vízkorlátozási felhívás
Vízkorlátozási felhívás
2022.07.19.

Tisztelt Lakosság!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat aktuális előrejelzése alapján a következő napokban a hőmérséklet további emelkedésére, ezzel egyidejűleg a több hete tartó csapadékhiányos időszak folytatódására kell készülni.
Az előbbiek mellett a Duna vízállása is folyamatosan csökken, ugyanakkor a hidrológiai előrejelzések szerint egyelőre nem várható a vízgyűjtő területen csapadék-utánpótlás.
A vízbázisokból kitermelhető ivóvíz mennyiségét a Duna vízállása határozza meg, emiatt jelentősen csökken a kitermelhető mennyiség.
A kánikula időtartamára Gödöllő és Szentendre, valamint a Pilisi-medence térségében érintett települések – Acsa, Csömör, Erdőkertes, Fót, Gödöllő, Mogyoród, Szada, Veresegyház, valamint Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu és Üröm – lakosságát az alábbiak betartására kéri a DMRV:
• Törekedjenek az ivóvíz takarékos felhasználására: korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását (pl.: medencetöltés, autómosás)!
• Mellőzzék a locsolást (az ivóvízzel történő pormentesítést, a közterületek locsolását is beleértve)! A kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket kapcsolják ki!
• Kérjük továbbá az Önkormányzatok közterületi (pl. tűzcsapokról történő) locsolási célú vízvételezésének minimalizálását!
Jelenleg a DMRV vízellátó rendszerei a nap 24 órájában kiélezetten működnek.
A fogyasztási igények további emelkedése a már kiélezetten üzemelő vízellátó rendszerekben kritikus üzemállapot elérését okozhatja, amelynek következtében nagyobb kiterjedésű területen nyomáscsökkenés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki.
Lokális vízhiány esetén a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. haladéktalanul lajtos vízellátást biztosít az érintett területen.

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a Fóti Közszolgáltató+ is a közterületeken a locsolást NEM ivóvízzel, hanem fúrt kútból vételezett vízzel végzi.

Megértésüket köszönjük,
Fót Város Önkormányzata


Facebook