Advent

Advent

„Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk.

Gyermekkorunkban éltünk így. Vágyakoztunk arra, ami biztosan megjött. Télen az első hóesésre. És várakozásunk ettől semmivel sem volt kisebb, erőtlenebb. Ellenkezőleg, nincs nagyobb kaland, mint hazaérkezni, hazatalálni, beteljesíteni és fölfedezni azt, ami a miénk. És nincs gyengébb és jogosabb birtoklás se, mint szeretnünk azt, ami a miénk, akit szeretünk és aki szeret minket. Csak a szeretetben, csak az ismerősben születhet valódi „meglepetés”; lehetséges végeérhetetlenül várakoznunk és megérkeznünk, szakadatlanul utaznunk és szakadatlanul hazatalálnunk. Minden egyéb kaland, minden egyéb megismerés és minden egyéb várakozás véges és kérdéses. Így értem azt, hogy a karácsony a szeretet és advent a várakozás megszentelése.

Az a gyerek, aki az első hóesésre vár, jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé – szabad és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől – szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák, percek kattogó, szenvtelen vonulását.

Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.”

Pilinszky János gondolatai születésének 100. évfordulóján épp olyan fantasztikusak és örökérvényűek mint amikor születtek e sorok.

Advent jelentése és az adventi időszak nagyon fontos minden ember számára.

Advent időszaka egy belső utazás. Minden évben lehetőséget kapunk ilyenkor egy mély, belső összekapcsolódásra önmagunkkal, finomabb, Isteni részeinkkel, embertársainkkal, közösségünkkel.

Erre hívjuk Önöket kedves Lakótársaink, kedves Fótiak!

4 héten át várakozunk, készülődünk, zenélünk, mesélünk, próbáljuk felkészíteni a lelkünket az ünnepre.

Tartsanak velünk, várakozzunk együtt szeretetben, közösségben.

Fóti adventi naptár részletes programok letölthető változatban