Érdekességek

A Pest Megyei Közgyűlésen az Értéktár Bizottság döntött arról, hogy a Somlói Galuska bekerüljön a megyei értékek közé.

Az édesség nevét a fóti Somlyó dombról kapta, megalkotójától, Szőcs József Béla fóti cukrászmestertől, akinek Fóton, a Madách utcában saját cukrászdája működött, biztosan sokan emlékeznek még rá.

A Pest Megyei Önkormányzat gondozásában megjelent kiadvány az ételreceptek mellett alapanyagokat és olyan gasztronómiai vállalkozásokat, ötleteket is bemutat, amelyek Pest megye számára elismerést hoztak.

Természetesen a somlói is bekerült a gasztrókönyvbe!

Lapozzanak bele! 👇

http://www.pestmegye.hu/images/friss_hirek/pest_megye_izei_lapozo.pdf

 

 

 

A fröccs eredete

A fröccs nem egyéb, mint szódavízzel elegyített bor. A szódavíz sok mindenre használható, kitűnő szomjoltó. A fröccs pedig Márai Sándor (1900–1989) író és költő szerint a hosszú élet titka.

Magyarországon 1826-ban Jedlik Ányos (1800–1895) természettudós, az MTA tagja, feltaláló, bencés szerzetes olyan készüléket szerkesztett, amellyel kis költséggel szikvizet lehetett készíteni. Ebbéli tevékenységét később az orvosok is ösztönözték, mert a kolerajárvány idején állítólag a szénsavas víz gátolta a betegség terjedését. Nos, az ő nevéhez fűződik a szikvíz nagyüzemi gyártása, amelyet ma már hungarikumként tartanak számon.

Mint szinte mindenhez, a fröccs feltalálásához is monda fűződik. A reformkori ifjúság a krónika szerint gyakran találkozott Fáy András (1786–1864) ifjú reformer, író, politikus és nemzetgazda fóti szőlőskertjében. Ennek a körnek volt tagja Szemere Bertalan, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór és Jedlik Ányos is. Történt, hogy 1842 októberében szüretre hívta Fáy a barátait. Jedlik erre az alkalomra magával vitte legújabb találmányát, a szódásüveget, amelyből a szódavizet ki lehetett fröccsenteni.

A házigazda és a vendégek nagy ámulatára Jedlik elkészítette a Fáy-birtokon az első fröccsöt. Ő azonban németesen spriccertnek nevezte. Vörösmartynak nem tetszett a németes elnevezés, helyette találta ki a fröccs szót. Itt és ekkor hangzott el Vörösmarty híres verse, a Fóti dal, amelyet akkor el is szavalt, megénekelte a szódával hígított bort:

Fölfelé megy borban a gyöngy:
Jól teszi.
Tőle senki e jogát el
Nem veszi,
Törjön is mind ég felé az
Ami gyöngy;
Hadd maradjon gyáva földön
A göröngy.