Környezetvédelmi Alkotó Pályázat
Környezetvédelmi Alkotó Pályázat
2024.04.22.

Ma van a Föld napja!

Szeretnék környezetvédelmi alkotópályázattal is a gyermekeink figyelmét a teremtett világ megóvására, szeretetére irányítani.

A Fóton működő óvodák és iskolák csoportjainak, közösségeinek bevonását szeretnénk olyan alkotó folyamatba, amelynek során felnőtt mentor segítségével végiggondolhatják a környezet- és természetvédelem, a környezettudatos, fenntartható élet fontosságát, ennek megvalósításához szükséges lépéseket, feladatokat, és használhatják a korosztályuknak megfelelő tudásanyagot környezetünk szereplőiről és az újrahasznosításról.

A pályázat tárgya

Olyan térbeli alkotás elkészítése, amely

– témájában kapcsolódik a Föld Napja, a Víz Világnapja, a Madarak és Fák Napja, a Méhek (beporzók) Világnapja valamelyikének tárgyához, vagy általánosságban a környezet- és természetvédelemhez;

– valamilyen módon interaktív, a szemlélője által megismételhetően mozgásba hozható, szerkezete ennek megfelelő;

– legalább fele részben újrahasznosított anyagokból készült (pl. ruha vagy más textil, műanyag palackok, papír, fahulladék, vagy bármi, amit a pályázók életkoruknak megfelelően használni, feldolgozni tudnak).

Olyan 3-5 perces filmalkotás, amely témájában kapcsolódik a Föld Napja, a Víz Világnapja, a Madarak és Fák Napja, a Méhek (beporzók) Világnapja valamelyikének tárgyához, vagy általánosságban a környezet- és természetvédelemhez. A filmalkotás műfaja tetszőleges, rögzítése olyan módon történjen, hogy az számítógépen lejátszható legyen.

A pályamunkák a Fóti Gyereknapon, május 25-én kiállításra kerülnek.

 PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

A Környezetvédelmi Alkotó Pályázaton való részvételhez

1. A pályázat célja

A Fóton működő óvodák és iskolák csoportjainak, közösségeinek bevonása olyan alkotó folyamatba, amelynek során felnőtt mentor segítségével végiggondolhatják a környezet- és természetvédelem, a környezettudatos, fenntartható élet fontosságát, ennek megvalósításához szükséges lépéseket, feladatokat, és használhatják a korosztályuknak megfelelő tudásanyagot környezetünk szereplőiről és az újrahasznosításról.

2. A pályázat tárgya

2.1. Olyan térbeli alkotás elkészítése, amely

– témájában kapcsolódik a Föld Napja, a Víz Világnapja, a Madarak és Fák Napja, a Méhek (beporzók) Világnapja valamelyikének tárgyához, vagy általánosságban a környezet- és természetvédelemhez;

– valamilyen módon interaktív, a szemlélője által megismételhetően mozgásba hozható, szerkezete ennek megfelelő;

– legalább fele részben újrahasznosított anyagokból készült (pl. ruha vagy más textil, műanyag palackok, papír, fahulladék, vagy bármi, amit a pályázók életkoruknak megfelelően használni, feldolgozni tudnak).

A pályamunkák a Fóti Gyereknapon, május 25-én kiállításra kerülnek, ennek megfelelően javasolt olyan anyagokból készíteni azokat, hogy egész napos, fedett szabadtéri helyen való tárolásra is alkalmasak legyenek.

2.2. Olyan 3-5 perces filmalkotás, amely témájában kapcsolódik a Föld Napja, a Víz Világnapja, a Madarak és Fák Napja, a Méhek (beporzók) Világnapja valamelyikének tárgyához, vagy általánosságban a környezet- és természetvédelemhez. A filmalkotás műfaja tetszőleges, rögzítése olyan módon történjen, hogy az számítógépen lejátszható legyen.

Az alkotásokkal kapcsolatos szerzői és alkotói jogok teljes egészében az azt létrehozó személynél vagy közösségnél maradnak.

3. Pályázati kategóriák

1. korosztály: óvodai nagycsoportosok

2. korosztály: általános iskola 1-2. osztályosok

3. korosztály: általános iskola 3-4. osztályosok

4. korosztály: általános iskola felső tagozat (5-8. osztály)

5. korosztály: középiskola (9-12. osztály)

4. Pályázók köre

A pályázaton részt vehetnek

– az 1. korosztályban legalább 10 fős csoport, legfeljebb 1 teljes óvodai csoport,

– a 2-3. korosztályban 3-10 fős iskolai csoport,

– a 4-5. korosztályban

a) 3-10 fős iskolai csoport, vagy

b) egyéni pályázó.

A pályázó csoportok és egyéni pályázók saját maguk által választott névvel pályázhatnak (ami nem kell, hogy megegyezzen az óvodai csoportok vagy iskolai osztályok megjelölésével vagy az egyéni pályázó személynevével). Mind a csoportos, mind az egyéni, pályázók munkáját mentortanár vagy mentor-óvónő kell, hogy segítse, irányítsa, de az alkotást életkoruknak megfelelően a pályázóknak kell elkészíteniük.

5. Pályázati határidők

5.1. A pályázatra nevezni a mellékletben szereplő adatok megadásával 2024. május 20-én 16 óráig lehet. A nevezést elektronikusan kell elküldeni a palyazat@fot.hu  e-mail címre.

5.2. A pályamunkák bejelentésének határideje 2024. május 20. 20 óra.

5.3. A 2.1. pont szerinti pályamunkákat elektronikusan, a pályamunkáról készített 3-5 fényképpel és a pályázó nevének feltüntetésével kell bejelenteni e fent megjelölt e-mail címen. A pályamunkákat a pályázók az intézményben tárolják, a zsűri azokat ott nézi meg. A pályamunkákat 2024. május 25-én a Fóti Városi Gyereknapon a szervezők kiállítják, ahol a pályamunkákat a pályázók helyezik el.

5.4. A 2.2. szerinti pályamunkákat, vagy a pályamunkákról készült fotót a pályázók az 5.1. pontban megjelölt emailcímre küldik meg 2024. május 20. 20 óráig.

5.5. A pályamunkák elbírálását követően az eredményhirdetés 2024. május 25-én a Fóti Városi Gyereknap rendezvény keretében lesz. Az értékelés során kategóriánként és műfajonként 1-1 1., 2. és 3. helyezettet hirdetünk.

5.6. A Fóti Városi Gyereknapon kiállított, és ott folyamatosan látható pályamunkákra a rendezvény résztvevői szavazhatnak, ami alapján a 2.1. kategóriából 1 db, a 2.2. kategóriából 1 db közönségdíjat nyer az, akinek a pályamunkájára helyben a legtöbb szavazatot adták le.

A pályázók és a mentorok tudomásul veszik, hogy a pályamunkákról és a díjátadásról fénykép és videofelvétel készül, amelyet Fót Város Önkormányzata tájékoztató anyagaiban felhasznál.

Információ és kapcsolat:

dr. Vargha Nóra Mária környezetvédelmi tanácsnok +36703767031, varghanora@gmail.com

Rónaszékyné Klepác Nikolett kulturális referens, Fóti Közös Önkormányzati Hivatal klepac.nikolett@fot.hu

Letölthető anyagok:


Facebook