Városi klímastratégia
Városi klímastratégia
2023.10.09.

Tisztelt Fóti Lakosok!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Klímastratégia készül Fót városának. Miért van erre szükség? Miben várjuk a lakossági hozzájárulást ebben a fázisban? 

A klímaváltozást a bőrünkön érezzük, külön magyarázni ezt talán már nem szükséges. Emlékezzünk vissza… hosszú nyarunk volt és sok tartósan extrém meleg nappal. Gyakori volt, hogy a hőmérséklet még késő délután is 28 fokot mutatott, de a nagyobb baj az, hogy ezekben az időszakokban már éjszakánként sem hűlt le igazán a levegő, mondjuk 15 fok alá. Az elhúzódó aszályos időszakok kiszárítják kedves patakjainkat és vizes élőhelyeinket. De Fóton is előfordult már olyan nagy eső, hogy úgy éreztük mindent elmos, és utána ott marad a hordalék és az iszap az utcákon, és az értetlenség érzete.

A klímaváltozást helyi szinten megállítani már nem tudjuk, de léteznek az Európai Unió és az ENSZ által megfogalmazott „klímacélok”, amiket szem előtt kell tartani. Az általános másfél fokos felmelegedés elkerülhetetlennek látszik, vagyis az időjárás merőben más lesz majd, mint az eddig megszokott. Mit jelent ez? Nyáron hosszabbodni fognak azok az időszakok, amikor a nappali hőmérséklet tartósan 30 Celsius fok fölött van és az esték sem hoznak enyhülést a lehűlésben- ezeket nevezzük hőségnapoknak ,és ha ez több napon keresztül tart, akkor kerül meghirdetésre a hőségriadó. 2050-re akár az évi 15 napot is elérheti a hőségriadók hossza, 2100-ra pe­dig már 35-45 napot jósolnak a szakemberek. Ez nagyon meg fogja terhelni minden élőlény szervezetét, ezáltal nemcsak magukat az embereket, a lakosságot, hanem a környezetünk elemeit is: az állat és növényvilágot. Az elhúzódó aszályos időszakok és a nagy forróság sok kedvelt növényünknek nem fog megfelelő élőhelyet biztosítani, így változtatni kell ültetési terveinken, parkjaink alakításán. De nem csak a városnak van feladata a közterületek zöldítésében, fenntartásában és bővítésében, hanem az itt élőknek is, hiszen a kiskertekben valamint a lakóházak környeze­tében található bokrok és fák ugyancsak részei a zöldfelületi rendszernek. Azokat is óvni és lehetőleg bővíteni kell. Saj­nos sokan ma is úgy kezdik az építkezést, hogy kivágják a fákat és egyre nagyobb felületeket burkolnak le a kertjükben. Minden korosztálynak, az óvodásoktól a nyugdíjasokig, megvan a feladata a klímaváltozás késleltetésében, illetve várható hatásai elviselhetőbbé tételében.

Egy városi klímastratégiának több célja van. Egyrészt felméri és összefoglalja a város állapotát a klímaváltozás szempontjából, tehát felméri az érzékenységi és sérülékenységi pontokat, a szennyező anyag kibocsátás mértékét és összetevőit, a mérséklés és alkalmazkodás lehetőségeit. Stratégia lévén beavatkozási területeket jelöl majd ki és intézkedéseket javasol a városvezetés számára, melyek segítik a város élhetőségének fennmaradását és a minőségi környezet megtartását. Egyúttal meg kívánja szólítani a lakosságot is, hiszen mindannyiunknak részt kell venni abban, hogy környezetünk életminőségét fenntartsuk és fejlesszük.

Most azzal fordulunk önökhöz, hogy töltsék ki a témával kapcsolatos kérdőívet, mely csupán néhány percet vesz igénybe az életükből. Ezáltal is szeretnénk jobban megismerni az Önök érintettségét, meglévő szemléletét és véleményét, melyre nagy szükség lesz a jövőbeni hatékony fellépés érdekében.

Köszönettel vesszük tehát „A klímaváltozás hatásainak értékelése Fóton” című kérdőív kitöltését és ezzel munkánk támogatását.

https://forms.gle/ZuqDyQvgr1pDkVHR6

Spatialist Stratégia és Településtervező és Kutató Kft. Fót Város Önkormányzata


Facebook